Investering i tech aktier: Sådan fungerer det

Hvis du har læst med på denne blog om business og tech, så har du måske undret dig over, hvordan du kan købe tech aktier. I denne artikel behandler vi emnet, hvor vi forklarer dig, hvordan du køber tech aktier, og så vil du være bedre rustet, når du skal investere.

Investering i 2021 har for de fleste været lig med investering i tech aktier. Dette kan du måske nikke genkendende til, hvis du har hørt dine venner og kollegaer tale om aktier. De snakker nemlig kun om de store tech aktier. Om lidt er du også selv klar til at købe disse aktier, så du kan være med i samtalen.

 

Før vi forklarer dig, hvordan du rent faktisk investerer dine penge, så skal vi lige forklare dig, hvad en aktie egentlig er. For mange er det en abstrakt ting, men det er faktisk meget konkret i det virkelige liv. En aktie er en del af ejerskabet af en bestemt virksomhed. Ejer du én ud af ti aktier i en virksomhed, så har du altså en ejerandel på 10 procent. Der er dog oftest mange tusind eller millioner af aktier i omløb, hvorfor din ejerandel kommer til at være meget små procenter, hvis du overhovedet kommer op på procent.

 

Dernæst er det vigtigt at vide, hvordan gebyrerne er struktureret, når du køber og sælger aktier. Det vigtigste gebyr er nok kurtage. Kurtage er et andet ord for det gebyr, du betaler, når du køber og sælger. De fleste danske platforme har dog et minimum, du skal betale. Hvad betyder det? Ja, hvis deres kurtage er på 0,5 procent, så kan du sagtens betale mere end denne procentsats, hvis din volumen per handel ikke er stor nok. Det er derfor, mange folk siger, at du skal investere for mindst ti tusind kroner per handel. Din profit bliver simpelthen spist af gebyrerne eller kurtagen. Handler du med udenlandske aktier i udenlandsk valuta, skal du også betale et skjult gebyr for at veksle dine penge.

 

Nu hvor du har forstået, hvad en aktie og kurtage er, er du klar til at købe din første aktie. For at gøre det skal du oprette en konto på en aktieplatform. Der findes en del forskellige, og du kan finde en god oversigt over de bedste i Danmark her. Efter du har oprettet dig på en platform, skal du indsætte penge, hvorefter du skal søge på den ønskede aktie og købe den.

 

Når du køber en aktie, kan du vælge mellem markedsordre eller en limit ordre. Førstnævnte køber til markedskursen, mens sidstnævnte kan gøre, at du kan få platformen til at købe aktien for dig, når den når en specifik kurs. De fleste handler med markedsordrer, mens de mere erfarne tradere bruger limit ordrer. Der er mange måder at gøre det på, men disse to ordretyper er de mest simple. Du kan på visse platforme aktivere flere ordretyper, men vi tænker ikke, at disse er særligt relevante på nuværende tidspunkt.

 

Held og lykke med dine køb af tech aktier!