Hvad er polystyren, og hvad kan det bruges til?

Dette indhold er sponsoreret.

Hvis du går og undrer dig over, hvad polystyren er for en størrelse, og hvad det kan bruges til, er du kommet til det rigtige sted. Denne artikels formål er at give dig et hurtigt overblik over, hvad polystyren er for noget, samt hvilke anvendelsesområder det bruges til. Når du har læst denne artikel, vil du være klogere på polystyren, så læs endelig videre, hvis du er blevet nysgerrig.

Polystyren er en af de mest almindelige plasttyper, der findes. Polystyren er kort fortalt en alsidig form for plastik, som bruges til at lave en lang række forbrugerprodukter. Som en hård og fast plastik er det ofte anvendt til produkter, der kræver gennemsigtighed, såsom madindpakning. Når det kombineres med diverse farvestoffer og tilsætningsstoffer, kan det bruges til at lave hårde hvidevarer, elektronik, bildele, legetøj, potter til haven og meget andet.

Polystyren er altså et meget anvendt materiale i mange forbrugerprodukter, og det er fordi, det er alsidigt og let at arbejde med. Du kan købe polystyren plader, som er et billigt alternativ til Plexiglas eller Akryl, selvom det har mange af de samme egenskaber. Pladerne kan bruges til mange forskellige ting, såsom skillevægge, beskyttelse i døre eller som afskærmning, som del af en lysinstallation. Mulighederne er mange, så tag et kig, hvis du står med en gør-det-selv-opgave til hjemmet.

Hvad er fordelene ved polystyren?

Fordelene er, at polystyren er billig, rigidt, gennemsigtigt og nemt at forme. Samtidig er det ikke strømførende, hvorfor det anvendes til mange elektriske formål. Polystyren har også fremragende modstandsdygtighed til gammastråling.

Når polystyren anvendes til madindpakning, er fordelene også mange. Det giver en supergod isolering, der beskytter madvarerne fra temperaturændringer. Det har en let vægt og er nemt at stable, og så er det vandresistent, så du ikke skal bekymre dig om, at regnvand siver ind til fødevarerne. Polystyren brugt som madindpakning har også fremragende stødabsorberende kvaliteter og er resistent over for bakterievækst.

Er der nogle ulemper ved polystyren?

Ja, det er der desværre. Polystyren er meget brændbart, så vær forsigtig, hvis du ejer produkter lavet af særligt hårdt polystyren. Hvis der går ild i en genstand lavet af polystyren, kan det udvikle giftig røg, og derfor må det kun anvendes i specifikke konstruktioner, hvor dette ikke er en risiko. Samtidig er polystyren ikke ligefrem nemt at nedbryde i naturen, hvilket er problematisk, da det anvendes som komponent i meget engangsplastik, såsom kaffekopper og bestik. Polystyren kan genanvendes, men mange ser det som uøkonomisk at gøre.

Derfor skal man overveje sit formål med polystyren nøje, inden man køber det. Som med alt plastik er det en god idé aldrig at smide det i naturen, men putte det i en skraldespand, så Moder Natur ikke skal bruge et utal af år på at nedbryde det.

Med denne korte oversigt ved du forhåbentlig lidt mere om polystyren, hvad det er, hvad det bruges til, og hvilke ulemper der er ved det.